Daha İyi Hissetmek İçin 6 Küçük Alışkanlık
- Ceren Nur Erdem
- 13 Eyl 2023
- 3 dakikada okunur

Günümüzün yoğun tempolu ve çılgın dünyasında iyi hissetmek ve kendimizi sağlıklı ruh halinde tutmak için çok çaba harcamamız gerekiyor olabilir. Ama belki de küçük ve minicik alışkanlık da iyi hissetmene katkı sağlayabilir. İşte bu çılgın dünyada daha iyi hissetmek için uygulayabileceğin 6 küçük alışkanlık önerisi:
1- İlk Alışkanlık: Küçük Zorluklar Belirlemek
Evet rutinler iyidir ve rutinler ruh sağlığımız için de oldukça büyük öneme sahiptir. Ancak ara sıra zihnimizi canlandırmak için ona çözebileceğimiz küçük zorluklar tanımak da çok önemlidir.
Oynadığın oyunlarda bile bir süre sonra zorluk seviyesi artar aynı onun gibi rutin giden hayatına minik challenge'lar yani minik zorluklar katmak daha iyi bir hissetmeni sağlayacaktır. Burada kilit nokta çözebileceğin, üstesinden gelebileceğin fakat seni birazcık zorlayacak challengelar belirlemen. Bu sayede bir şeylerin üstesinden gelme duygusu ve başarı hissi yaşarken aynı zamanda zihnini canlandırmış ve belki de uyandırmış olacaksın.
Örneğin: Yapmakta zorlanabileceğin yeni bir yemek tarifi denemek olabilir.
2- Daha İyi Hissetmek İçin Sosyal Medyadan Uzaklaş
Sosyal medya her ne kadar bize çok katkı sağlasa da fiziksel dünyadan ve bağlarımızdan kopmamalıyız. Elimizdeki telefon hiç düşmüyor ve belki de ona bakarken birkaç iş birden hallediyoruz. Ailecek sohbet ederken telefonumuzda da dolaşıyoruz ve bu da aslında bir noktada iletişimimizi ve bağlarımızı olumsuz etkiliyor.
Bu alışkanlık önerisi ise arada bir sosyal medyadan uzaklaştığında ve ailenle geçirdiğin vakte ya da yapman gereken işe odaklandığında daha iyi hissetmeni sağlayacak. Hatta uyanır uyanmaz telefona bakan biriysen ya da uyumadan hemen önce telefonu bırakan biriysen uzaklaştığın saatleri bu saatler yapmak daha iyi hissetmene katkı sağlar. Çünkü uyanır uyanmaz telefona bakmak günlük dopamin durumumuzda ciddi olumsuzluk yaratıyor. Başka bir yazımda bahsedeceğim, beklemede kal :)
3- Duygularınla Temas Et
Gün içinde o kadar doluyuz o kadar meşgulüz ki aslında ne hissettiğimize dönüp bakacak vaktimiz hiç olmuyor bile. Bazen duygularımız o kadar doluyor ve birikiyor ki hiç alakası olmayan bir yerde sinirleniyor ya da ağlıyoruz. Belki de bazen anlamadığımız bir şekilde vücudumuzda ağrılar, sindirim sorunları, mide bulantıları yaşıyoruz. Aslında bu, zamanında yaşayamadığımız duygunun kendini dışarı çıkarma şeklidir. Eğer ki kendimizi daha iyi hissetmek istiyorsak ilk olarak ne hissettiğimizi ve nasıl hissettiğimizi fark etmeli ve anlamalıyız. Bunun için ise tavsiyem gün içinde ya da yoğun bir duygu yaşadığın anda ya da gün sonunda kendine birkaç dakika ayırmak ve şu gibi soruları kendine sorup yanıt vermek:
Ben şu an ne hissediyorum? / Ben bugün ne hissettim?
Bu olayı yaşamam bana ne hissettirdi?
Bu hissi vücudumda bir yerlerde hissediyor muyum?
Bu sorulara çeşitlilik de katabilirsin veya o an hangi soruyu sormak sana iyi hissettirecekse onu sorabilirsin. Sadece arada bir kendine, duygularına ve bedenine temas et.
4- Durmayı Öğren
Sürekli olarak bir verimlilik ve üretkenlikten bahsediyoruz. Evet, bir şeyleri elde etmek ve başarmak istiyorsak tabi ki çalışmalıyız ama aynı zamanda dinlenmeliyiz de. Verimliliğin en önemli noktalarından biri ara ara durmak ve dinlenmek. Enerji deponu doldurup yola daha güzel devam etmek. Bu sebeple dinlenme ihtiyacını sakın görmezden gelme. Dinlendiğin için de kendini suçlu hissetme çünkü bu senin bedeninin temel ihtiyacı. Bu noktada durmayı ve dinlenmeyi öğrenmelisin. Eğer bunu ona verdiğin için kendini suçlu hissediyorsan o suçluluğun altında yatan durumlara mutlaka bir göz at, bak bakalım alttaki duygu ne ve nereden geliyor.
5- Kıyaslamayı Bırak
Neredeyse hepimiz çocukluğumuzda kıyaslandık. Belki de şimdi sen kendini kıyaslayan kişisindir. Sosyal medya da zaten sağ olsun, bu konuda elimize bol bol imkan veriyor. Belki maddiyat, belki kariyer, belki yaşam standardı, belki dış görünüş olarak sürekli olarak birilerini takip ediyor ve içten içe kendimizi kıyaslıyoruz. Peki bu şu ana kadar sana hiç iyi hissettirdi mi? Cevabı "Evet, beni motive ediyor. Gaza getiriyor." şeklinde olanlar olabilir, ruh sağlıklarına zarar veren bir şey yoksa bu önerim onlara değil. Ama cevabı "Hayır, bana iyi gelmiyor." olanlar varsa kendinizi kıyaslamaktan vazgeçmek için birkaç şey yapmalısınız. Kimlerle ve neden kendinizi kıyasladığınıza bir bakın, o kişileri uzaklaştırmak/takipten çıkmak sizin için daha iyi olabilir. Kıyasladığınız şey kendi isteğiniz mi, ona sahip olsaydınız ne olacaktı... vb. sorulara yanıt vererek kendiniz hakkında fikir sahibi olun. Fakat en önemlisi o kıyaslama noktasından uzaklaşmayı ve size iyi hissettirmeyen şeyle aranıza mesafe koymayı başarmak.
6- Kendin İçin Bir Şey Yap
Çok kapsamlı bir başlık farkındayım, ama aslında olay burada yapmak istediğin şeyi sana bırakmak. Kendin için bir şey yap, bu keyif aldığın, sana gelir getirmek zorunda olmayan bir şey olsun. Sadece iyi hissetmene katkı sağlayacak bir şey. Örneğin; cilt bakımı, yürüyüş, futbol oynamak, bilgisayar oyunu oynamak, psikolojik destek almak, tek başına her hafta kahve içmek için bir yere gitmek vb. bu listeyi uzatabiliriz ama karar senin. Fayda sağlama odaklı değil de sadece kendini iyi hissetmek istediğin için bir şey seç ve onu keyifle yap.
Yazımızın sonuna gelirken umarım kendin için yapacağın en azından bir alışkanlık seçmişsindir. Dilersen seçimini "Misafir" olarak yorumlara bırakabilirsin ve birkaç ay sonra dönüp yaptım mı ve nasıl hissettim diye bakabilirsin.
"Değişim, içsel bir istekle başlar." - Carol Dweck
Çok teşekkür ederim ben için yazdiklariniz çok iyi geliyor